(recept
si oblíbilo 123 návštěvníků)
Punčové řezy pro začátečníky
Potřebné ingredience
Na cca 70 –80 kousků zákusků
Postup přípravy
750 g hladké mouky
1 a ½ prášku do pečiva
1 vanilkový puding - prášek
750 g krystalového cukru
3 hery
15 vajec
kakao
růžové potravinářské barvivo
Lázeň:
Šťáva ze dvou pomerančů
Sklenička rumu
Sklenička vody
1 větší sklenička marmelády
pár kapek punčové tresti-
vše rozmícháme
Rumová poleva:
350 g moučkového cukru,
3 PL horké vody,
3 PL rumu,
1 PL oleje
1 čajová lžička škrobu
- vše utřeme
Na ozdobení - trocha čokoládové polevy
Heru s cukrem vyšlehám šlehačem do pěny, postupně přidávám po jednom vejce a vyšlehám. Pak přidám mouku s práškem do pečiva a pudingovým práškem. Těsto rozdělím na tři části, budou toho tři plechy. Jednu část obarvím kakaem a jednu růžovým barvivem rozmíchaným v trošce rumu. Na pečícím papíře upeču postupně tři korpusy, na 200 st v elektrické troubě, peče se asi 12 minut. Pokud nemáte pečící papír, vymažte plech a vysypejte kokosem.
První plech vyklopím za horka na desku tak, aby byla spodní část nahoře a hustě poliju lázní. Až je upečený druhý, vyklopím ho na ten první zase aby byl spodek nahoře a zase poliju. A stejně i se třetím kusem. Nesmí zbýt ani kapka polívadla!!!! Ale opravdu si dejte pozor, že to máte spodkem nahoru, když budete řez namáčet z horní strany, tak vám nenasákne! Zatížím prkýnkem a několika kilogramy kuchařských knih a sundám tak po dvou hodinách a hlavně úplném vychladnutí. Řez se tím slepí a bude držet při sobě. Pak ořežu nevzhledné okraje, dám je sníst mlsnému manželovi a zbytek rozkrájím podélně na tři pásy. Každý pás potřu rumovou polevou a po jejím zatuhnutí ještě pokapu roztopenou čokoládou. Rozkrájím a svorně všichni mlsáme.
Řezy jsem si sama vymyslela aby byly opravdu co nejjednodušší. Ostatní recepty které jsem našla na punčáky mi přišly komplikované a pro mě matlala patlala nepochopitelné. Zaznamenáte velký úspěch. Pečte rovnou z této dávky, když dáte poloviční... nezbyde na vás :-)
ale pokud chcete jen vyzkoušet, upečte si trojbarevné těsto na jednom plechu:
všechny ingredience vydělte třemi
na plechu vytvořte tři podélné (tj z dlouhé strany) barevné pruhy
vše rozkrájejte a teprve potom skládejte na sebe při současném polévání.
A prosím, pokud potřebujete radu nebo jste něco z návodu nepochopili pište mi přímo vzkaz. Nechodím se sem moc často dívat. Moc děkuji všem za fota a milé komentáře tohoto receptu.
Omlouvám se za ošklivou fotografii, nějak jsem je zapomněla vyfotit, tohle je vyřezané z fotky kde je v popředí oslavenec a tohle měl za zadkem.
1 a ½ prášku do pečiva
1 vanilkový puding - prášek
750 g krystalového cukru
3 hery
15 vajec
kakao
růžové potravinářské barvivo
Lázeň:
Šťáva ze dvou pomerančů
Sklenička rumu
Sklenička vody
1 větší sklenička marmelády
pár kapek punčové tresti-
vše rozmícháme
Rumová poleva:
350 g moučkového cukru,
3 PL horké vody,
3 PL rumu,
1 PL oleje
1 čajová lžička škrobu
- vše utřeme
Na ozdobení - trocha čokoládové polevy
Heru s cukrem vyšlehám šlehačem do pěny, postupně přidávám po jednom vejce a vyšlehám. Pak přidám mouku s práškem do pečiva a pudingovým práškem. Těsto rozdělím na tři části, budou toho tři plechy. Jednu část obarvím kakaem a jednu růžovým barvivem rozmíchaným v trošce rumu. Na pečícím papíře upeču postupně tři korpusy, na 200 st v elektrické troubě, peče se asi 12 minut. Pokud nemáte pečící papír, vymažte plech a vysypejte kokosem.
První plech vyklopím za horka na desku tak, aby byla spodní část nahoře a hustě poliju lázní. Až je upečený druhý, vyklopím ho na ten první zase aby byl spodek nahoře a zase poliju. A stejně i se třetím kusem. Nesmí zbýt ani kapka polívadla!!!! Ale opravdu si dejte pozor, že to máte spodkem nahoru, když budete řez namáčet z horní strany, tak vám nenasákne! Zatížím prkýnkem a několika kilogramy kuchařských knih a sundám tak po dvou hodinách a hlavně úplném vychladnutí. Řez se tím slepí a bude držet při sobě. Pak ořežu nevzhledné okraje, dám je sníst mlsnému manželovi a zbytek rozkrájím podélně na tři pásy. Každý pás potřu rumovou polevou a po jejím zatuhnutí ještě pokapu roztopenou čokoládou. Rozkrájím a svorně všichni mlsáme.
Řezy jsem si sama vymyslela aby byly opravdu co nejjednodušší. Ostatní recepty které jsem našla na punčáky mi přišly komplikované a pro mě matlala patlala nepochopitelné. Zaznamenáte velký úspěch. Pečte rovnou z této dávky, když dáte poloviční... nezbyde na vás :-)
ale pokud chcete jen vyzkoušet, upečte si trojbarevné těsto na jednom plechu:
všechny ingredience vydělte třemi
na plechu vytvořte tři podélné (tj z dlouhé strany) barevné pruhy
vše rozkrájejte a teprve potom skládejte na sebe při současném polévání.
A prosím, pokud potřebujete radu nebo jste něco z návodu nepochopili pište mi přímo vzkaz. Nechodím se sem moc často dívat. Moc děkuji všem za fota a milé komentáře tohoto receptu.
Omlouvám se za ošklivou fotografii, nějak jsem je zapomněla vyfotit, tohle je vyřezané z fotky kde je v popředí oslavenec a tohle měl za zadkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pepouch
(upraveno)
15. 9. 2010, 11:36
Dobrý den, proč se musí ty řezy polévat horké? Mám je ještě potírat marmeládou? Děkuji Petra
Siťa.
(upraveno)
15. 9. 2010, 14:43
@pepouch
za horka se musí vyklopit, aby se nepřilepil, když ho polejete studený, tak se nic nestane. Marmeládu máte v té lázni, takže to ještě zvlášt potírat nemusíte.
garpous
(upraveno)
7. 8. 2010, 5:49
Včera jsem vyráběla punčáky pro tatku k 60.narozeninám.Je to skvělý recept chutově jsou vynikající,tak doufám,že bude chutnat i oslavenci,který punčáky zbožnuje Jani moc Vám za receptík děkuji.
ewicka27
(upraveno)
18. 1. 2010, 22:53
Dobrý večer,ted jsem dodělala vaše řezy, a jsou super,moc děkuji za lehounký receptík
K.Kacka
(upraveno)
14. 5. 2009, 15:32
Tak puncakama dostanu.Vzdy jsem je jen kupovala,ale tohle vypada dobre a jednouduse.
hajcena
(upraveno)
24. 10. 2008, 11:07
pomoooc, u nás nemají růžovou potravinářskou barvu jde to třeba s troškou červené? a ještě - jakou marmeládu používáte do té lázně?díky
Siťa.
(upraveno)
14. 5. 2009, 15:24
@hajcena
určitě může být růžové, může být i modré nebo zelené, pokud máte ráda barvy marmeládu dávám meruńkovou páč jí máme hodně
macik147
(upraveno)
8. 7. 2008, 19:50
Dobrý den Jani. Udělala jsem Vaše řezy a jsou užasný ale příště dám víc rumu,jinak dokonalí.Děkuju za receptík.
růžík
(upraveno)
5. 7. 2008, 12:47
Dobrý den Jani, tak jsem také udělala Vaše punčové řezy receptík jsem použila na číši pro kamarádku k narozeninám a je to bomba (L .Díky Eva
VeverkaVanda
(upraveno)
17. 6. 2008, 13:41
Prvně jsem ho dělala jen z poloviční dávky, děsilo mne 15vajec, ale příště ho už udělám z plné dávky, je fantastický a všem moc chutnal. Sama jsem z něj měla jen dva kousky a zbytek zmizel v kolegyních z práce a v rodičích. Všichni se jen oblizovali Je milionkrát lepší než "punčák" z cukrárny...
Radunna
(upraveno)
16. 5. 2008, 22:27
tak tenhle moučník u nás vede!!! Ze začátku jsem ho dělala z poloviční dávky,teď už z celé Lázně dávám ještě o něco více a už jsem zkoušela i džus+citronovou šťávu namísto pomerančů. Rumovou polevu nedělám,ale potírám fondanem smíchaný a citronovou šťávou a rumem.Hezky se to krájí a nedrobí se. Děkuji za úžasný receptík
Lenyna
(upraveno)
11. 5. 2008, 16:41
Janičko,punčové řezy miluju a tyto jsou úžasné Dnes jsem je udělala a mají velikánský úspěch .Dělala jsem z celé doporučené dávky,jen jsem si každý díl dělala zvlášť,je to sice trošku delší příprava,ale nemusela jsem dělit a odměřovat na plechy Ještě jednou mooooc děkuji za receptík,bohužel nemohu vložit foto,mám rozbitý fotoaparát .Krásné jaro plné .Lenka
Radunna
(upraveno)
13. 3. 2008, 20:31
dotaz!nikde žádný krém,takže trvanlivost je jak dlouhá? pokud se nezežere hned?
Siťa.
(upraveno)
14. 5. 2009, 15:44
@Radunna
jednou jsem to vyráběla ve velkým horku a myslím že čtvrtý den jsme zbylé asi dva kousíčky vyhodili protože se to pořád přenášelo tam a zpátky na oslavě a jak je v tom ta čerstvá pomerančová štáva tak to zplesnivělo.
keltka
(upraveno)
6. 3. 2008, 10:17
druhé den je řez ještě lepší,pěkně prosákne.akorát příště musím dát méně rumu,všichni měli špičku to by člověk neřekl.. ale už si ho v rodině objednávají na oslavu,takže chutnal výborně
keltka
(upraveno)
5. 3. 2008, 14:53
recept vypadá složitě,ale pustila jsem se do toho.nejdřív mě odrazovala ta obrovská dávka vajec,hery atd zdálo se mi to na obyčejný den příliš slavnostní no ale bašta !!!!stálo to za to a určitě nepeču punčák naposledy díky za recept
lumka
(upraveno)
15. 2. 2008, 11:56
no já myslím že když se to vydělí 3 je to akorát zákusek ke kávě na neděli,stačí i malá dávka
silvies
(upraveno)
15. 2. 2008, 10:56
Zkoušel to někdo z pol. dávky? Pro nás je toho strašně moc
dash
(upraveno)
15. 2. 2008, 11:21
@silvies
Silvi, právě že pro nás taky je toho strašně moc. Třeba nám někdo napíše jaké to těsto je ? Jestli by nešly upéct pruhy a nakrájet na 3 díly. Nevím a taky bych se do nich pustila. Poradí někdo ??? Lída
Jarra75
(upraveno)
19. 2. 2008, 11:24
@dash
Dobrý den paní Lído, já myslím že to lze upéct z pol. dávky. Vše si vydělíte dvěma a mužete se potom pustit do pečení. Můžu vřele doporučit, také jsem se bála a nakonec jsem zjistila že to šlo samo od ruky a tak Vám přeji hezké pečení a at Vám chutná mějte se papapa Jarka
Bucifalek
(upraveno)
15. 2. 2008, 8:24
Milá Jano, děkuji za recept. Táta punčák miluje a tenhle mu udělal opravdu radost . Je vážně mooooooooooooooc dobrý.
Jarra75
(upraveno)
13. 2. 2008, 19:48
děkuji za recept, dopadlo to dobře a přikládám http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=13587 a mějte se
dash
(upraveno)
13. 2. 2008, 9:54
No Jani, jak čtu tento recept, tak to vypadá moc dobře. Už jsem pekla několik punčových řezů"zaručeně" dobrých, ale nebylo to ono, tento vypadá nejlíp. Počkám jestli napíše Jaruška jak se jí povedly a vyzkouším. Nešlo by to upéct z menšího množství ? Poradí někdo ? Ten recept vypadá hodně dobře.Děkuji Lída
Jarra75
(upraveno)
12. 2. 2008, 22:41
zní to dobře, zítra vytvořím tak doufám, že to dopadne dobře a děkuji za recept mějte se pa a ještě jedna otázečka prosím jak velký plech se má použít děkuji pa
luciasanta
(upraveno)
22. 6. 2007, 15:28
Maminky, která jste jen trochu váhala tyto řezy vyzkoušet, dejte se do nich - ačkoliv vypadá postup složitě a zdlouhavě, je to vlastně brnkačka a výsledek je ... delikatesa !!! Jani, díky za rady Lucka